składniki
* 200 g makaronu świderki* ok. 100 g szpinaku mrożonego Iglo
* ok. 150 g sera gorgonzola
* 5 dużych pieczarek
* 1 średnia cebula
* 2 ząbki czosnku
* 4 łyżki śmietany
* szczypta soli
* szczypta pieprzu
* szczypta ziół prowansalskich
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Odcedzić i ostudzić.Na rozgrzanej patelni wlać troszkę oliwy i zeszklić czosnek z cebulą (można także poddusić na wodzie). Kolejnym krokiem jest pokrojenie i dodanie na patelnię pieczarek. Następnie dodać do tego szpinak, który jest zamrożony. Kiedy odparuje z niego woda dodać 150 g sera gorgonzola. Lekko rozgnieść go widelcem i smażyć do uzyskania jednolitej masy Kiedy uzyskamy jednolitą masę dodajemy śmietanę i co jakiś czas mieszamy..Na sam koniec dodajemy przyprawy do smaku.
Zachęcam do wypróbowania przepisu bo jest smaczny i przede wszystkim zdrowy.
Ja ostatnio przekonałam się do jedzenia szpinaku chociaż jak większość w dzieciństwie nie chciałam nawet o nim słyszeć ;D Nawet dziś gościł u mnie na talerzu też podany z makaronem;)
OdpowiedzUsuńnigdy nie jadłam szpinaku :D
OdpowiedzUsuńJa lubię pierogi ze szpinakiem.
OdpowiedzUsuńBardzo lubię szpinak :)
OdpowiedzUsuńCzym można by zastąpić ser gorgonzola?
Np. serem feta :)
Usuńja nie próbowałam nigdy szpinaku :)
OdpowiedzUsuńPolecam spróbować bo to samo zdrowie :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam szpinak a zwłaszcza w takiej postaci jako sosik ;)
OdpowiedzUsuńsame pyszności na dodatek zdrowe
pozdrawiam ;*
Moja mamuśka zapierała się rękami i nogami, żeby tylko nie tknąć szpinaku. Wszystko zmieniło się po tym, jak zaserwowałam jej naleśniki z mięsem mielonym, pieczarkami i szpinakiem, a na to wszystko sosik czosnkowy. Kwestia dobrego doprawienia :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
http://mieteek.blogspot.com
Szpinak pod każdą postacią jest dobry, pod warunkiem, że umiemy go dobrze zrobić, doprawić :)
OdpowiedzUsuńSzpinak pod każdą postacią jest dobry, pod warunkiem, że umiemy go dobrze zrobić, doprawić :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam szpinak w każdej postaci ;)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię szpinak, a najbardziej z jego udziałem to chyba wybieram pierogi z białym serem i szpinakiem :D
OdpowiedzUsuńPS Widzę w poprzednim poście, że czytałaś książkę "Doktorzy" Ericha Segala i ci się podobała. Piąteczka, bo też uważam, że jest świetna :)
Osobiście wybieram zamienniki szpinaku :D
OdpowiedzUsuńA ja uwielbiam szpinak :-) Z makaronem albo naleśnikami najlepszy :-)
OdpowiedzUsuńKami ay nagbibigay ng isang lunas para sa paggamot ng iba't-ibang mga problema sa kalusugan, sa pamamagitan ng paggamit ng isang gamot na ay ibinigay at grain ay maaaring gamutin ang sakit ganap.
OdpowiedzUsuńObat Epilepsi
Obat Jantung Bocor Anak
Obat Lipoma
Obat Gerd
kocham szpinak i wszystko co z nim związane! naleśniki ze szpinakiem suszonymi pomidorami i fetą są mega :)
OdpowiedzUsuń